Son Dakika

Hacker Türleri Nelerdir ?

Hacker Çeşitleri Nelerdir ?

Hacker denilince genellikle hep kötü kişi oldukları hissine kapılırız. Toplumumuzda hacker olaylarına haberler vasıtasıyla illegal yönlerine tanık olmamız sebebiyle böyle bir kanı oluşmuştur. Ancak bu her zaman doğru olmaya bilir ki bu noktada tam da beyaz şapkalı hackerlar devreye giriyor. Şimdi gelelim hacker türlerine, dünyada kaç çeşit hacker bulunur ?



Siyah Şapkalı Hacker Kimdir ?

A) Siyah Şapkalı Hacker: Hacking konusunda tecrübeli; hedef yazılımı, bilgisayar sistemini yada web sitesinin açıklarını tespit ederek bu açıkları kullandığı kendine has yöntemlerle aşarak sistemi devre dışı bırakan kısaca bilgileri çalarak sistemi çökerten kişi olarak tanımlandırabilir. Sisteminize sızdıktan sonra tüm kişisel resim, video ve belgelerinizi izinsiz kopyalayabileceği için en tehlikeli hacker çeşididir. Bu hacker'lar ayrıca sizin adınıza hesaplar kullanarak internette başınızı da belaya sokabilir. Ara sıra bu tür olağan dışı haberlere de günümüzde rastlanmaktadır.


Hacktivist Kimdir ?

B) Haktivist: Bu gruba giren hackerlar benimsemiş oldukları toplumsal, politik ve sosyal kurallar doğrultusunda hareket ederler. Aktivitelerini toplumsal ve sosyal sorunlarını belirledikleri hedef sitenin ana sayfaya index atarak gerçekleştirirler. Bu işlemde "zone" dediğimiz "hacked" yani hacklendin anlamına da gelen ayrıca siteyi hackleyen kişinin o anda sitenin hacklenmiş görüntüsünü kayıt etmesine olanak veren işlemdir. Bir takım hackerlar, hackledikleri bu sitelerin zone kayıtlarını alarak bu dalda en çok eylem gösteren hacker sıralamasında aktif rol oynuyor (zone kaydını diğer hacker türleride almaktadır.)



Beyaz Şapkalı Hacker Kimdir ? Nasıl Davranır ?

C) Beyaz Şapkalı Hacker: Beyaz şapkalı hackerlar kısaca iyi hackerlar diyebiliriz. Çünkü sistemimize ulaşırlar ama bize zarar vermezler, hatta girdikleri sistemde kullanıcıyı uyararak ve bu açıkların kapatılması konusunda mesaj bırakarak sistemden çıkarlar. Asla veri kopyalama gibi bir girişimleri olmaz. Siyah şapkalı hackerlar ile beyaz şapkalı hackerlar arasındaki temel farkı en net bu şekilde ifade edebiliriz.


Gri Şapkalı Hacker Kimdir ?

Ç) Gri Şapkalı Hacker: Bu türe giren hackerlar genellikle nasıl bir saldırı yapabilecekleri kestirilmez. Yasallık sınırında iyi yada kötü hacker saldırılarına imza atabilirler.

Yazılım Korsanı Kimdir ?

D) Yazılım Korsanı: Adından da anlaşılabileceği gibi korsancılık ile para kazanma felsefesine dayanır. Piyasaya yeni çıkmış oyun, yazılım veya çeşitli programların korumalarını kırarak (lisansları iptal etmek suretiyle) lisansını kırıyorlar. (cracker). Böylece bunları kopyalayıp izinsiz piyasaya dağıtarak elde edilen kazança sahip çıkıyorlar.


Phreaker Kimdir ?

E) Phreaker: Telefon ve iletişim sistemlerini  (yeni nesil android telefonlar) hackleyerek bedava görüşme yaparak faaliyet gösten hackerlardır.

Script Kiddie Kimdir ?

f) Script Kiddie: Script kiddie'ler hacker'lığa özenen kişilerdir. Tam anlamıyla hacker değillerdir. Script kiddieler genellikle kişilerin e-posta veya anında mesajlaşma şifrelerini çalarlar.
Lamer:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Siber Güvenlik Haberleri | Siber Güvenlik Uzmanı Templateism.com Copyright © 2014

© 2014 Copyright SiberGüvenlikHaberleri.blogspot.com. Tema resimleri Bim tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.