Son Dakika

Siber Güvenlik Merkezi

Siber Güvenlik Merkezi Nedir? Nerededir? Ne İş Yapar ?

Dışarıdan gelebilecek her türlü siber saldırıya karşı, yüksek siber güvenlik sağlanarak, saldırıyı etkisiz hale getirmeyi amaçlayan donanımlı, organize bir yapıdır.

Ülkemizde internet tehtidleri ve siber saldırılara karşı oluşturulan siber güvenlik merkezleri nerede bulunmaktadır?




Türkiye'de Siber saldırılara karşı profesyonel anlamda oluşturulan yapılar;

Bu konuda en büyük görevi üstlenen MİT, ortaya çıkabilecek güvenlik zafiyetlerinin tespit edilip kapatılması için harekete geçti. Ulusal Bilgi Güvenliği konusunda büyük adım atılarak ULUSAL SİBER GÜVENLİK STRATEJİSİ belirlendi. MİT Müsteşarı Hakan Fidan, yardımcı olarak görevine devam eden Ahmet Cemalettin Çelik'i Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB)'na atamıştı. Bu atamadan sonra, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, dışarıdan gelebilecek her türlü siber saldırıya karşı; SİBER GÜVENLİK MERKEZİ kurma kararı aldı.


Yeni faaliyete geçecek Siber Güvenlik Merkezi Biriminin ana amacı: Yabancı istihbarat örgütlerine çalışan hacker'ları devre dışı bırakmak olacak. Yeni merkez: Kontr-Espiyonaj teknikleri uygulayarak istihbarata karşı koyarak veri güvenliğini sağlayacak.

Siber Güvenlik Merkezinde Kimler Çalışıyor ? Kimler Çalışacak ?
Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, oluşturduğu Siber Güvenlik Merkezinde çalışacakları özellikle Emniyet, İçişleri Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, MİT ile Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı gibi kurum personeli arasından seçeceğini ilan etti. İlk etapta toplam 20 kişiden oluşan bir ekip çalışacak.


Siber Güvenlik Merkezi Ne Yapıyor ?

Ulusal Güvenliği tehtid eden ve riske sokan şüpheliler ile ilgili tüm bilgileri toplayıp, bu doğrultuda jandarma ve polis birimlerine, elde edilen verileri paylaşacak. Şüphelinin istihbarat örgütüne çalıştığı ortaya çıkması halinde devreye Milli İstihbarat Teşkilatı girecek.

TİB tarafından açılacak olan Siber Güvenlik Merkezi bir kaç ay içerisinde faaliyete geçeceği belirtiliyor.

Şuan ülkemizde siber savunma strateji belgesi bulunmamakla birlikte; Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi adıyla USOM bulunmaktadır.




Siber Güvenlik ve Savunma AR-GE Merkezi

ODTÜ Enformatik Enstitüsü online güvenlik sistemi üretici olan COMODO ile büyük bir işbirliğine imza atarak "Siber Güvenlik ve Savunma AR-GE Merkezi"ni kurdu.

Siber Güvenlik ve Savunma AR-GE Merkezi'nin Amacı Nedir ?
Ulusal Bilgi Güvenliğinin sağlanması konusunda büyük adımlar atacağı beklenen yapı çalışmalara başladı. Kurulan yeni birim ile ülkenin savunma sanayi bilişim teknolojilerinde öz kaynakları kullanarak yeni gelecekte savunma sanayi alanında en gelişmiş ülkeler arasında yer almak hedeflenmektedir.


Siber Güvenlik Merkezi Nerede ? 

ODTÜ tarafından kurulan Siber Güvenlik ve Savunma AR-GE Merkezi, ODTÜ Teknokent içerisinde bulunmaktadır.


Siber Savunma Merkezi

2012 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri, Siber Savunma Merkezi Başkanlığı'nın kurulduğunu açıkladı. TSK tarafından yapılan açıklamanın metni:

"Türk Silahlı Kuvvetleri; kara, deniz, hava ve uzay harekât alanlarının yanında, yeni bir harekat alanı olan siber ortamda da yeteneklerini geliştirmektedir. 

Bu kapsamda; siber tehditleri önleyerek, gelişmiş siber savunma ikaz ve tepki sistemlerine sahip güçlü bir merkezi siber savunma yeteneği kazanmak maksadıyla 2012 yılında TSK Siber Savunma Merkezi Başkanlığı teşkil edilmiştir. 



TSK Siber Savunma Merkezi Başkanlığı; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, TÜBİTAK ve diğer kamu kurumları ile koordineli olarak faaliyetlerini icra etmektedir. Ayrıca NATO ile eşgüdüm içerisinde görevlerini ulusal ve uluslararası alanda yürütmektedir. Bu kapsamda; 

1. TSK'nın kullandığı siber ortamda bulunan tüm sistemlerin siber savunması yapılmakta, 
2. Siber olaylara 7/24 esasına göre müdahale edilmekte, 
3. Ulusal olarak ve NATO tarafından icra edilen tatbikatlara iştirak edilmekte, 
4. TSK çapında bilinçlendirme ve eğitim faaliyetleri yürütülmekte, 

5. TSK tarafından kullanılan ağlarda düzenli olarak siber güvenlik denetlemeleri ve testleri yapılmaktadır."


Siber Güvenlik Merkezi ile ilgili Videolar;



Siber Saldırılara Karşı: Siber Güvenlik Merkezi paylaşan: siberguvenlikhaberleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Siber Güvenlik Haberleri | Siber Güvenlik Uzmanı Templateism.com Copyright © 2014

© 2014 Copyright SiberGüvenlikHaberleri.blogspot.com. Tema resimleri Bim tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.