Son Dakika

Telif Hakkı Nedir ?

TELİF HAKKI NEDİR ? ÜLKEMİZDE Kİ YASAL DURUMU

Bilindiği gibi bir fikir veya sanat eserini üreten kişinin, bu eserden doğan haklarının hepsi, telif hakkı olarak tanımlanmaktadır. Bilgi çağında bilgi toplumu iletişim alanındaki gelişmelerle beraber kendi kurallarını da yazılı hale getirmeye başlamıştır. Halen kontrol edilememe noktasındaki serbestlik ve kişilik hakları, telif hakları gibi önemli konular, ticari uygulamalardaki boşluklar, vergilendirme sistemi gibi birçok geleneksel hukuk konuları, bu yeni toplumsal ortama uygun hale getirilmeye çalışılmaktadır. 


Türkiye'de telif hakkı ile ilgili 13'e yakın yasal düzenleme bulunmaktadır. Bunlardan en önemli iki tanesi 1991 yılında Türk Ceza Kanunu'na eklenen "Bilişim Alanında Suçlar" başlıklı 525. madde ve devamında değişiklik yapan kanun ile 5886 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nda değişiklik yapan kanunlardır.



Kamuya Açık Yazılım Nedir ?

Freeware (ücretsiz) yazılımlar olarak adlandırılan kamuya açık yazılımlar, limitsiz bir şekilde herkes tarafından kullanılabilir. Arıcak bu yazılımlar, parayla üçüncü kişilere satılamaz. Böyle bir yazılım kullanan kişilerin yazılım sahibine e-posta ile teşekkür etmesi nezaket icabıdır. Böylece, başka freeware programlar yazma konusunda ve aynı programın yeni sürümlerini hazırlama konusunda programcı teşvik edilmiş olur. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Siber Güvenlik Haberleri | Siber Güvenlik Uzmanı Templateism.com Copyright © 2014

© 2014 Copyright SiberGüvenlikHaberleri.blogspot.com. Tema resimleri Bim tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.