Son Dakika

Yerli Siber Güvenlik Firmalarına Müjdeli Haber

Kamu İhale Kurulu'ndan Yerli Siber Güvenlik Firmalarına Müjdeli Haber


Kamu İhale Kurulunun (KİK), Bozok Üniversitesi İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığının açtığı "Yeni Nesil Güvenlik Duvarı Alımı İhalesi"ni, teknik şartnamede yerli firmaların rekabetini kısıtlayan maddeler bulunduğu gerekçesiyle iptal etmesi siber güvenlik firmalarınca memnuniyetle karşılandı.

Veri Teknik Bilişim firması, söz konusu ihaleye ilişkin KİK'e başvurdu. Teknik şartnamede yer alan, "Teklif edilecek güvenlik duvarı Gartner Magic Quadrand Enterprise Network Firewalls 2014 raporunda 'Leaders' konumunda bulunmalıdır" ifadelerinin yabancı markaya avantaj sağladığı iddia edildi. Başvuru dilekçesinde ilgili maddenin tamamen kaldırılması talep edildi. Bunun mümkün olmaması durumunda şartnameye, "Uluslararası sertifikaya sahip yerli ürün teklif edecek firmalarda bu şart aranmayacaktır" ibaresinin eklenmesi istendi.



KİK, "Kamu ihale mevzuatı ve Yerli Ürün Kullanılması Hakkında Başbakanlık Genelgesine aykırı olduğundan ihalenin iptal edilmesi gerektiği" ileri sürülen başvuruyu değerlendirdi.

KİK, teknik şartnamede Kamu İhale Kanununun "rekabeti engelleyici hususlar ile belirli bir marka veya modele yönelik özellik ve tanımlamalara yer verilmemesi" hükümlerinin ihlal edildiği gerekçesiyle ihaleyi oy birliğiyle iptal etti.

"Yerli üretim stratejisinden memnunuz"

Kurul kararı, özellikle yerli siber güvenlik firmaları tarafından memnuniyetle karşılandı.

Labris Networks Genel Müdürü Seçkin Gürler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir ülkenin, yerli üretimi ve kritik alanlarda milli teknolojiler geliştirme fikirlerini desteklemesinin önemine işaret etti.

Kurumlardaki teknik ve idari karar vericilerin yerli üretimin ve kullanımının gerekliliğini sindirmeleri gerektiğini belirten Gürler, bu kişilerin alışkanlıklarından uzaklaşabilmeleri için ortak hareket edilmesi gerektiğini ifade etti. Gürler, "Milli bir üretici olarak son yıllardaki yerli üretim stratejisini memnuniyetle karşılıyoruz. Sertifikasyon gereklerini yerine getirmiş yerli ürünlere pozitif ayrımcılık tanınması ancak konunun kurum personelleri inisiyatifinden ve sorumluluğundan çıkarılarak, standart devlet tutumu haline getirilmesiyle mümkün olabilir" diye konuştu.

"Rakipler milli ürünleri ihale dışında tutmanın yolunu bulamıyor"

Gürler, yerli olmasına karşın uluslararası ürünlerin teknolojik yetkinliğine ve rekabet edebilirliğine ulaşamamış ürünlerin Türkiye'de kullanılıyor olmasının bu ürünlerden beklenen faydayı edinemeyen kurumlar için stratejik alanlarda iç ve dış güçlere karşı zayıflama anlamına geleceğini savundu. Bu yüzden stratejik önemdeki alanlarda yerli üretim olmasının beklendiğini aktaran Gürler, üreticilerin ne kadar yetkin hale gelebileceğinin gözetilmesi ve teşvik edilmesi gerektiğini belirtti.

Yerli üretim konusunda ülkede olumlu bir hava bulunmasına rağmen zaman zaman kabul edilemez yaklaşımlarla mücadele etmek durumunda kaldıklarını anlatan Gürler, "Milli ürünleri ihale dışında tutmanın yolunu bulamayan rakipler, olmayacak şartname maddelerini gündeme getirebiliyor. Ne yazık ki kimi kurumlarımız da bile bile buna çanak tutabiliyor" değerlendirmesinde bulundu.

KİK'in verdiği ihale iptali kararını yerli üretimin desteklenmesi anlamında dikkat çekici bulduğunu aktaran Gürler, "Desteklenmesi gereken milli ürünlerin, şartnamelerdeki çeşitli maddelerle rekabet dışında tutulmaya çalışılması kabul edilemez" dedi. (sabah)

2015 Güncel Siber Güvenlik Haberleri için: siberguvenlikhaberleri.blogspot.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Siber Güvenlik Haberleri | Siber Güvenlik Uzmanı Templateism.com Copyright © 2014

© 2014 Copyright SiberGüvenlikHaberleri.blogspot.com. Tema resimleri Bim tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.