Son Dakika

20 Bin Okunma Sayısıyla "SİSTEM GÜVENLİĞİ"

Merhabalar...

Vizyonumuz dahilinde Veri Güvenliği ve Siber Güvenlik konularında bilgi ve haber paylaşımlarımız aralıksız devam etmektedir.

Bu doğrultuda yapılan tüm paylaşımlar tamamen bilgi verici olmakla birlikte, hiç bir zararlı resim, video, yada zararlı yazılım sitemizde bulunmamaktır. Bu site, Norton Anti-Virüs tarafından online testten geçerek hiçbir zararlı yazılım bulundurmadığını ispat etmiştir.

Detaylar :https://safeweb.norton.com/report/show?url=siberguvenlikhaberleri.blogspot.com


Şimdi sizlere 5 yıl önce yazdığım "Sistem Güvenliği" adlı makaleden bahsetmek istiyorum. 2009 yılının haziran ayında yazdığım bu makale, bugün ile toplam 20.000 i aşan okunma sayısı ile sayısız internet kullanıcısına ışık tutmuştur.


Gelişen internet teknolojileri zamanla siber dünyadaki risk ve tehtidleride arttırmış, bu doğrultuda kullanıcılara; yeni güvenlik önlemleri alma zorunlulukları gelmiştir. Sistem ve Ağ Güvenliği konusunda güncel güvenlik açıklarını dikkate alarak yeni bir makale hazırlamaktayım. Siber Güvenlik Uzmanı Blog'unu takip ederek sistem güvenliğinizi sağlarak tüm verilerinizi koruyalabilirsiniz.


5 yıl önce yayınlanan ve 20 binleri geçen okunma sayısını bulan "Sistem Güvenliği" makalemin bulunduğu ve yayınlandığı sitelerden bazıları;

www.cyber-warrior.org
www.r10.net
www.kullan.net/
sites.google.com/
ottomans43.wordpress.com
www.onemliolan.com


22.06.2009 tarihli makalem;

Bugün sizlere “Tam Bir Sistem Güvenliğine” sahip olmuş bir bilgisayarın nasıl olduğunu anlatmak istiyorum. İlk başta PC`nin güvenliği ne olursa olsun, bu güvelik seviyesinin kullanıcıyla orantılı bir şekilde geliştiğini ve buna bağlı olduğunu belirtmek isterim. Sonuç olarak sistem ne kadar güvenli desek bile bu kullanıcının en ufak bir hatasında bile tamamen çökebilir. Şimdi gelelim sistem güvenliğimizin nasıl oluşacağına.


Eğer maddeler halinde anlatmak gerekirse şöyle sıralayabiliriz…

1-Sistemimizin çıkarılmış en son ve güncel sistem olmasına dikkat etmeliyiz.

2-Daha sonra sistemimizin sorunsuz ( her hangi bir kurulum hatasıyla karşılaşılmamalı ) ve her hangi bir güvenlik açığı olmadığını bilmeliyiz. Çünkü sistemde her hangi bir kurulum hatası olmaması hem alacağımız performans bakımından bizler için önemli olacaktır hemde güvenliğimiz için bir sorun oluşturmayacaktır. Ayrıca kurulu olan sistemimizin doğru çalışması ve orjinal ayarlarının olması bizim güvenliğimizi daha yüksek tutabilir. Ancak yeni çıkan güncel açıklara karşı önlemler alınmalıdır…

3-Kesinlikle bir “anti-virüs” yazılımının kurulu ve ayarları yapılmış olması gerekir. Tavsiyem “Kaspersky” adlı programdır. Ancak fazla ram harcadığı için bazı pclerin sistem gereksinimleri yeterli olmadığı sebebiyle kullanılmamakta. Fakat ramleri düşük pcler için “avast” ve “nod32″ güvenlik işleri için yeterli olacaktır.

4-Eğer sistemde güvenlik açığı var ise bunu kapatmak için elimizden geleni yapmalıyız. Ayrıca yeni güvenlik açıkları takip edilmeli buna göre önlem alınabilmelidir.

5-Anti-virüs ve sistem güncellemeleri her zaman otomatikte olmalı ve bunları güncellemelerini sürekli gerçekleştirmeliyiz.

6-İşlevini ve kullanımını bilmediğimiz programları merakla kurup açmamalıyız. Çünkü buna bağlı olarak sistemde güvenlik açığı meydana gelebilir hatta sistemi tamamen çökerebilir.

7-Bilgisayarımıza kesinlikle bir şifre belirlemeliyiz. Bu şifreyi de güvenli bir parola esaslarını düşünerek oluşturmalıyız.

8-Msn, Skype, CamFrog, Yahoo vb gibi sohbet programlarında tanımadığımız kişilerden kesinlikle dosya almamalıyız. Ayrıca eğer alınan bir dosya var ise bunu da anti-virüs ile tarattırmadan açmamalıyız.

9-Sitelerde hazır olan müzikleri, programları, resimleri ve yazıları hemen pc ye indirip açmamalıyız. Çünkü bu konuda bir çok tehlikeyle karşılaşabiliriz. İlk olarak indirdiğimiz dosyanın ne olduğunu bilip indirdikten sonra yine tarattırıp açmalıyız. Şüphe duyduğumuz dosyaları asla indirmemeliyiz.

10-*****, ***, mp3, *****, crack, serial, keygen vb. sitelerin içine kodlanmış olan gizli trojanların olma ihtimallerini göz önünde bulundurak internette sörf yapmalı ve şüphe duyulan sitelere girilmemeli.

11-Anti-virüs programı yanında bir firewall da kurulması güvenliği iki kata çıkarmaktadır. Hem internetten gelecek her türlü virüse karşı önlem alınmış hem de sistem güvenliği tamamen sağlanmış olur.


Eğer sistemimizin çok güvenli olmasını istiyor isek ;

1-”syskey” Komutu ile ayrı bir parola ve güvenlik sistemi kullanabiliriz.

2- Gizli güvenlik açıkları kapatılmalı ve sistem tamamen güvenlik altına alınmalı.

3-Microsoft Support Helping ( microsoft yardım bölümü ) komutu silinmeli.

4-Yazıcı paylaşımları engellenmeli.

5-Uzaktan Yardım tamamen devre dışı bırakılmalı.

6-”Administrator” ve “Guest” gibi kullanıcı hesapların isimleri ve şifreleri değiştirilmeli.

7-İnterneti kullanmamıza göre firewall ayarları yapılmalı ve ona göre işlem yapılmalı.

8-Dosya Paylaşımı tamamen kesilmeli.

9-Register ( Kayıt Defteri )`deki bazı açık oluşturabilecek dizinleri değiştirmeliyiz.

10-Bilgisayara “deepfreeze” işlevi gören bu tür programlar kullanabiliriz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Siber Güvenlik Haberleri | Siber Güvenlik Uzmanı Templateism.com Copyright © 2014

© 2014 Copyright SiberGüvenlikHaberleri.blogspot.com. Tema resimleri Bim tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.