Son Dakika

Bilgisayar Temel Güvenlik

Bilgisayarda kullanılan mekanik aksam içeren en önemli donanım birimlerinden biri sabit disklerdir. Sabit disklerde büyük miktarda güncel veriler ile programlar bulunur. Bu nedenle sabit disklerin arızalanma riskleri, kullanıcıları, gelişen teknolojiye rağmen halen endişelendirmeye devam etmektedir. Çünkü sabit diskin arızalanması sonucu hem veri ve programlar zarar görecek hem de bilgisayar diğer donanım birimleri sağlam olmalarına rağmen çalıştırılamayacaktır. Bilgisayarın bu önemli donanım biriminin içindeki bilgiler bir yandan verimli bir şekilde kullanılmalı diğer yandan da başkalarına karşı korunabilmelidir.


 Bir sistemdeki kontrolün yeterli düzeyde olup olmadığını belirlemeye imkan tanıyan başlıca ölçütlerden biri, veri/bilginin önemi'dir. Daha önemli bilgileri korumak için, önemsiz olanlara göre, daha fazla para ödenmesi gerekebilir. Her kurum ile her endüstri dalındaki bilgilerin önem ve kritikliği aynı değildir. Korunacak ve kontrol edilecek bilginin değeri, onu korumak ve kontrol etmek için kullanılacak sistemlerin maliyetinden daha yüksek olmalıdır. 



a. Dosyaların Taşınabilir Kayıt Ortamlarına Yedeklenmesi

Veri güvenliğinin sağlanabilmesindeki yapılması gereken en önemli faaliyet, yedek alınmasıdır. Bilgisayarda önemli verilerin yedeğinin alınması bir bilgisayar kullanıcısının en önemli görevidir. Yedek alma işlemi dosyaların kopyalarının oluşturulması ile yapılabileceği gibi kullanılan programın otomatik yedek alma menüleri kullanılarak da yapılabilir. Yedek alma işleminde yedeğin kullanılan bilgisayarın dışındaki bir ortama alınması uygun olur. Çünkü herhangi bir problem ile karşılaşıldığında kullanılan bilgisayarda alınan yedek dosyasına da ulaşılamayabilir. Yedek dosyalar taşınabilir bir kayıt ortamına alınmalıdır. Bu kayıt ortamları CDROM, DVD-ROM, USB sabit disk, USB flash disk, zip disk vb. olabilir.


b. Elektrik Kesintisinde Veri Kaybı

Bilgisayarı oluşturan donanım birimlerinin içerisindeki RAM belleğin sürekli bilgi saklama kabiliyetinin olmadığından daha önceki konularda bahsedilmişti. işte bu birim elektrik kesintileri karşısında içerisinde bulunan tüm verileri kaybeder. Bilgisayar kullanıcısı yaptığı çalışmaları ya sık aralıklar ile kayıt ortamlarına kaydetmeli ya da çalışmalarının otomatik olarak kayıt ortamlarına kaydedilmesini sağlayan programlar kullanmalıdır. Elektrik kesintilerine karşı alınabilecek son önlem ise kesintisiz güç kaynağı (UPS) kullanımıdır. Bu cihaz ile bilgisayarda veri kayıpları önlenebilmektedir. Bankacılık başta olmak üzere birçok alanda bu cihazlar kullanılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Siber Güvenlik Haberleri | Siber Güvenlik Uzmanı Templateism.com Copyright © 2014

© 2014 Copyright SiberGüvenlikHaberleri.blogspot.com. Tema resimleri Bim tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.