Son Dakika

Hacker Kartınızı Çalmakla Kalmaz, Sizi Eve Bile Kilitler!

Ünlü Bilişim Güvenliği firması Trend Micro'nun Türkiye Ofisi Genel Müdüründen 2015 yılındaki siber tehtidler, siber suçlar ile ilgili bir değerlendirme geldi.

İnternetin bağlı olduğu tüm akıllı cihazların siber saldırılara açık olduğunu söyleyen Trend Micro Türkiye Genel Müdürü Yakup Börekcioğlu, ‘Giderek yaygınlaşan akıllı araba, ev ve siteler büyük risk altında. Güvenlik önleminiz yoksa arabanızda, evinizde kilitli kalabilirsiniz” diyor.


Teknolojiyle iç içe geçen hayatımızda büyük kolaylıkların yanında ciddi risklerle de karşı karşıyayız...

Telefonlar, evler, arabalar ‘akıllandıkça’ siber saldırı tehlikesi büyüyor. Hacker’lar kredi kartı bilgilerini çalmak bir yana, akıllı cihazların güvenlik açıklarından yararlanıp hayatımızı tehdit edebilecek hale gelebilir...  
Kaliforniya merkezli Trend Micro şirketi internet ve bulut bilişim güvenliği üzerine çalışıyor. Trend Micro Türkiye Genel Müdürü Yakup Börekcioğlu, sosyal medyada paylaşılan bilgilerin internet üzerinden yapılan işlemlerde kişileri hedef haline getirdiğini söylüyor.


Sosyal medyada Facebook ve Twitter’da paylaşılan bilgilerin her yere gidebildiğini söyleyen Börekcioğlu, çocukların da siber saldırılarda kullanıldığını anlattı.

“İnternetten bağlandığınız cihaz artık sizin değil... Güvenlik tedbiri almazsanız risklere açıksınız” diyen Börekcioğlu, şu görüşte:
“Bugüne kadar herkes sadece bir virüs programı kurarak güvenlik risklerinin kapanabileceğini düşünüyordu. Türkiye’deki şirketlere baktığımızda güvenlik algısının yeni yeni oluştuğunu görüyoruz. İnsanlar önce işlerini yapma ve kullanıcılara hızlı bir şekilde ulaştırma derdindeler. Şirket içi süreçlerini hızlandırmak istiyorlar. İnternet üzerinden yapılan işlerin kendi kullanıcılarına açıkken kötü niyetli kişilere de açık olduğunu anlamak zorundalar. Özellikle son 3 senedir CEO’ların önceliklerine bakıldığında güvenlik ilk 5 sırada yer almıyor.”


Semt semt bilgi satılıyor
Siber saldırıyı yapanların, bilgiyi çalarken farklı metotlar kullandıklarını belirten Börekcioğlu, şunları anlatıyor:
“Çalınan bilginin para değeri olduğunu görüyoruz. Doğal olarak firmalar bu bilgilerin korunmasına daha çok önem vermeye başladılar. Yasal olmamasına karşın internetten para karşılığında bilgi satın alabiliyorlar. ‘Ben şu yaş gruplarında, şu semtlerde oturan kişilerin kimlik ve banka bilgilerini istiyorum’ diyebiliyorlar. Bu pazar o kadar büyüdü ki, birbiriyle rekabete girmeye başladılar. Eskiden 150 dolara aldığınız bilgiyi şimdi 75 dolara alabiliyorsunuz.”


2015’te 2 kat saldırı olur..! Saldırılardan nasıl korunabiliriz?

Evimizde, işimizde, telefonumuzda kullandığımız her türlü bilginin birileri tarafından kullanılabileceğini bilmek çok önemli. Laptop’unuzdan bağlandığınız bir internet sitesinin reklamında bir problem olup olmadığını kontrol altında tutmanız lazım. Çünkü genelde saldırılar nasıl yapılıyor diye baktığımızda, size ilginizi çekecek bir şey gönderiliyor, tıklıyorsunuz. Hediye puan veriyor, girerseniz çekilişe katılma hakkı veriyor. Bunu size sağlayabilmek için ‘Bilgisayarınıza şunu indirebilir miyim?’ diye soruyor. Kredi kartı bilgileri daha çok sorulmuyor ama adınız soyadınız, kimlik bilgileriniz soruluyor. ‘Sizin siz olduğunuzu anlamamız için...’ deniliyor. Kişisel bilgilerin mahremiyetinin korunması gerektiğini çok ciddi bilmemiz gerekiyor.
Her uygulamayı indirmememiz gerekiyor. Sizden bazı bilgileri almak için yapılmış uygulamalar var. 2015’te bu sahte ve zararlı uygulamaların 2 katına çıkacağını düşünüyoruz.

Mobil uygulamalarda bu çok artacak. İnternete açılan bütün cihazlarımızda bir güvenlik programı kullanmamız ve onun verdiği unsurlara dikkat etmemiz gerekiyor. Kimse kimseye ücretsiz bir bilgi ve veri sağlamıyor. Arkada hep, ‘sizdeki bilgiyi alayım, bakayım ne yapıyorsunuz, bunu görmek istiyorum’ düşüncesi var.


2015’te ne olacak?

Finans ve perakende sektöründe 2015 için saldırıların artacağını öngörüyoruz. Mobil ödemelere dikkat etmemiz lazım. Android çok riskli bir dünya. Buralarda çok dikkatli olmak lazım. İnternete bağlı araba, internete bağlı bileklik...

Bunları riske açık bir şekilde kullanırsanız, özel bilgileriniz bir yerlere gider. İnternete bağlı olan her yerdeki bilgileri ele geçirdiğimde, evinizin ve arabanızın kontrolünü de ele geçiririm. Sizi üçüncü şahıs olarak takip ederim. Arabanızın kapılarını kapatabilirim, açabilirim. Kapılarını kilitleyebilirim. Akıllı binalarda riskler var. Akıllı binalarda her şeyi internet üzerinden yönetiyorsunuz. Fiziksel zarar verilebilir. Odanızın sıcaklığını artırabilir, elektriğinizi kesebilirim. Asansörlerinizi kilitleyebilirim. Kontrolü elime aldığımda, her şey bitti.


BUNLARA DİKKAT EDİN!
-  Her virüs programı güvenli değil.
-  Hediye puana kanmayın.
-  Her yeni uygulamayı indirmeyin.
-  Çocuk kullanılıyor, çocuğunuzu kontrol edin.
-  Twitter için bedava takipçi almayın.
-  Facebook’u herkese açık tutmayın.
-  E - devlet sitesinden emin olun.
-  Kuryeye TC kimlik numaranızı vermeyin.
-  Annenizin kızlık soyadını söylemeyin.
-  Androidler riskli, dikkatli olun.


Çocuk üzerinden anne - babaya... Çocuklar için uyarınız nedir?
Program indirmede özellikle çocuklara yönelik çok uygulama var. O programlarda, aslında ben bunu indirdiğimde size ait bilgileri üçüncü şahıslarla kullanacağım bilgisi var. Örneğin Twitter çok popüler, Twitter’da çok takipçim olsun dendiğinde ücretsiz size takipçi veren programlar içinde bu tür gizli zararlı programların olduğunu açıkladık. Facebook güvenliği çok önemli. Facebook’ta arkadaşlarınızla paylaştığınız bilgiler başkalarına da açık, ‘bunu kapatın’ diye uyarıyoruz.


E-mail bilgileriniz aslında arkadaşlarınız dışındaki kişiler tarafından da görülüyor diye uyarı alıyorsunuz.
Ücretsiz indirilen güvenlik programlarının çoğu virüs. Bilinen firmaların güvenlik programlarını kullanmalısınız. Yıllık ücretleri 20, 30, 40 lira. En yüksek ücret 80 lira. Bunlar başka özellikler de taşıyor. Ebeveyn kontrollü özellikler de taşıyor. Çocuğunuzun hangi sitelere girdiğini raporluyor.


Amaç çocuk değil, çocuk üzerinden ebeveyne ulaşılıyor. Çocuk bir programa hızlı bir şekilde ‘okey’ dediğinde artık o bilgisayar sadece çocuğun değil. Baba geliyor, bankacılık işlemleri yapıyor. Anne geliyor başka bir işlem yapıyor. Bu tür bilgilerin çalındığı program indiriliyor. En kolay nokta çocuk olduğu için çocuklar hedef alınıyor.


‘Tatildeyiz’ diye yazınca ev soyuluyor

E-devlet’te kendimizi nasıl koruyacağız?
Doğru siteye bağlandığımızdan emin olacağız. Sitenin sahte görüntüsüne değil, arka planında başka siteye bağlanmadığınızdan emin olmanız lazım.
Anne kızlık soyadınızı yazıyorsunuz, bundan dayınıza ulaşıyor. Bırakın bunları internette yazdığınız her bilgi çok önemli. Örneğin Antalya’da ailece tatilde olduğunuzu yazıyorsunuz, evinizin boş olduğu bilgisini veriyorsunuz.
Çok bilgi paylaşıyoruz, bu bilgilerimizi paylaşmakta bir sakınca görmüyoruz ama her paylaştığımız bilgi farklı yerlere gidiyor. Tatil bilgilerinden yapılan hırsızlıklar oldukça fazla.



Sağlık bilgilerine dikkat
Mobil araçlar hayatı kolaylaştırıyor mu?
Teknoloji kolaylık sağlıyor ve bütün dünya da iş yapma biçimi ve hayat buraya doğru gidiyor. Bu yaşamın bize getirdiği avantajlar var. Daha hızlı bilgi almak ve daha hızlı yaşamak gibi. İleride giyilebilir teknolojiler de artmaya başlayacak. Bileğinize takılan bir alet doktorunuza tansiyonunuzu iletecek. Doktorunuz size daha erken müdahale edecek. Bu teknolojileri kullanırken yapmamız gereken tek şey bunları güvenli bir şekilde kullandığımızdan emin olabilmek.
MR cihazına saldırabilirim. Hastaya veya hastaneye zarar vermek isteyebilirim. Enerji sektöründe dataları silerek şirketlere zarar verdiler. Servis sağlayıcıya ‘Senden bu servisi alıyorum, beni nasıl koruyorsun?’ diye sormamız lazım. (milliyet)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Siber Güvenlik Haberleri | Siber Güvenlik Uzmanı Templateism.com Copyright © 2014

© 2014 Copyright SiberGüvenlikHaberleri.blogspot.com. Tema resimleri Bim tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.