Son Dakika

Trojan (Truva Atı) Nasıl Bulaşır ?

TROJAN Nasıl Çalışır ?

Truva atı çalışma yapısı olarak sistemizi oldukça zarara ve tehlikeye sokabilir. Bu konuda tüm verileriniz başkalarının eline kopyalanmakla birlikte, istedikleri gibi izleme ve bilgi alma erişimlerine sahip olabilirler. O sebeple bilgisayar sisteminize trojan yani diğer adıyla truva atı virüsünün girmesi; kişisel hayatınızın birileri tarafından film gibi izlenmesine sebep olabilir. Aynı zamanda hızlı yayılarak tüm sisteminizin çökmesine de yol açabilmektedir.


Peki Bu Trojan (truva atı) Virüsleri Sistemimize Nerden Nasıl Bulaşır ?

İnternette işimize yarayacak gibi görünen ücretsiz yazılımları indirip kurarken bulaşabilir. Bu internetten her indirdiğimiz programın trojan virüsü olduğunu göstermez. En azından internet kullanıcısı, güvenli internet kullanımı doğrultusunda indirdiği yazılım, resim, yada video bu dosyaları anti-virüs taramasından geçirtikten sonra açmalıdır.


Günümüz de her internet kullanıcısının sörf halindeyken yaptığı işler sebebiyle en azından bir tane e-posta adresi bulunmaktadır. (Bazı kullanıcılar spam gelebilecek veya zorunda üyelik isteyen siteler için yedek bir e-mail adresi daha bulunmaktadır. Bunun sebebi ise üye olunan bazı sitelerden sürekli gereksiz mail göndererek kullanıcının iletişimini meşgul etmeleridir.  E-postanıza gelen mailler üzerinden de malesef truva atı bulaşarak sisteminizde hatalara, uygulamalarınızın çalışmamasına, bilgisayarınız da yeni sorunların görülmesine sebebiyet verebilir. Bilinmeyen e-postaları açmamanız ve tanımadığınız kişilerden gelen maillerdeki linklere tıklamamanızı şiddetle tavsiye ederim.


Flash Bellek, taşınabilir hardk disk gibi (usb 2.0 & usb 3.0 ile çalışmaktadırlar) harici bellekleri bilgisayarınıza taktıktan sonra "auto-run" dediğimiz özellikle yapılandırılmış bir trojan atı virüsü var ise, sisteminize bulaşması an meselesidir. Bilgisayarınızda lisanslı bir anti-virüs yazılımıyla birlikte, auto-run virüsleri için yapılmış yazılımlardan bir tanesini kurabilirsiniz.


Özellikle erotik, adult olmak üzere artı 18 sitelerin bazılarında gizlenmiş truva atı virüsü olması sebebiyle daha sitenin bilgisayarınızda grafiklerinin gösterilmesiyle birlikte truva atı sisteminize bulaşabilir. Bu konuda kullanmış olduğunuz anti-virüs, güvenlik duvarı (windows sistemiyle birlikte gelir, ancak güvenlik duvarı seviyesini daha da yükseltilmesi adına yeni ve çok iyi yazılımlarda bulunmaktadır.) yazılımları çok önemlidir. Tavsiyem internette dolaşırken bilinçli ve dikkatli olun, hangi reklama yada hangi grafiğe tıkladığınızda ne açılabileceğinin farkında olarak tıklamanızdır. Tüm bu konuda internet güvenliği ve güvenli internet kullanımı konusunda diğer makalemi okuyarak bu konuda sisteminizi daha güvenli hale getirebilirsiniz.

Hepimizin bir zamanlar ister istemez yaptığı internetten film, müzik ve resim gibi ücretsiz dosyaları indirerek bunlarla vakit geçirmek. Ama indirdiğiniz bu dosyaların içinde truva atı olabilir ve sisteminizde anti-virüs yazılımı bulunmuyor ise tüm verilerinizin kopyalanmasına neden olur.

Genel anlamda trojan virüsünün sisteme bulaşma yolları anlatarak, Truva atı nasıl bulaşır, trojan virüsü nereden bulaşır sorularının yanıtı bulduk.



ÖNEMLİ NOT::: Ancak unutulmamalıdır ki, eğer gerçek bir hacker tarafından hedef iseniz, sosyal mühendislik yada çok farklı yöntemlerle güvenlik açıkları aşılarak sisteminize girilebilir. Anti-virüs yazılımları dahi yeni çıkan son virüsleri anlık olarak veritabanına kaydetme konusunda geç kalabiliyor. Yada uzman hacker'ların çeşitli codlamalar ile truva atı bulunan server'larını antilerden kaçırabilmeleri sonucu virüsün girdiğini bilmeyişimizdir. Trojan (truva atı) dan kurtulma yöntemleri ve sistem güvenliği konularında sitemizi takip ederek kendinizi daha çok geliştirebilir, sisteminize yabancılar tarafından erişilmesine  kapatabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Siber Güvenlik Haberleri | Siber Güvenlik Uzmanı Templateism.com Copyright © 2014

© 2014 Copyright SiberGüvenlikHaberleri.blogspot.com. Tema resimleri Bim tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.