Son Dakika

Nükleer Anlaşmalar, Siber Savaşı Durduramayacak

İsviçre’nin Lozan kentinde varılan nükleer anlaşma İran ile ABD arasındaki büyük siber savaşı da bitirebilecek mi? Amerikalı yetkililer, Lozan’a rağmen İran’ın stratejik bir silah olarak nitelendirdiği siber savaşa devam edeceğini savunuyor.



İsviçre’nin Lozan kentinde ABD öncülüğündeki P5+1 ülkeleriyle İran arasında varılan nükleer anlaşmanın taraflar arasında pek çok alanda normalleşmeye yol açması bekleniyor. Ancak varılan uluslararası anlaşmanın, siber savaşı durdurmayacağı açıklandı.

ABD’nin saygın haber sitesi Daily Beast’e konuşan Amerikalı yetkililer, İran’ın hızla geliştirmeye devam ettiği siber savaş taktiklerinden vazgeçmesini beklemediklerini söylediler. Uzmanlar da aynı şekilde İran’ın bilişim teknolojisi tabanlı saldırılara devam edeceğine inanıyor. Bununla birlikte ABD’nin de İran’ı hedef aldığı sanal saldırılara son vermeyeceği belirtiliyor. Eski bir Amerikalı istihbarat yetkilisi de Daily Beast’e yaptığı açıklamada “Bir ülke olarak, artık yeter, bu saldırıları daha fazla hoşgörüyle karşılamayacağız” dedi.

KARARNAME ÇIKTI

Beyaz Saray yönetimi İran’la anlaşmanın yapılmasından bir hafta önce ABD’nin ulusal güvenliğine yönelik sanal saldırılara karışan devletlere ve kişilere yaptırımlarda bulunulmasına imkân tanıyan bir Başkanlık kararnamesi yayınlamıştı. Başkanlık kararnamesinde ‘ulusal finansal istikrarı tehdit eden ülkelere’ yönelik yaptırımlar öngörülüyor. Kararnamedeki bu ifadenin de özellikle İran’a yönelik olduğu yorumları yapılıyor. 2012 yılında Amerikan bankalarının internet siteleri bir siber saldırı nedeniyle hizmet veremez duruma düşürülmüştü.




OBAMA 2012’DE TAHRAN’I HEDEFE KOYDU

2012’deki saldırının ardından ABD Başkanı Obama yazdığı bir makalede İran’ı sorumlu tuttu. Obama yazdığı makalede ‘kötü niyetli aktörlerle’ daha etkin bir savaş için yeni düzenlemelerin planlandığını anlatmıştı. ABD’nin ise 2007 ve 2010’da iki kez İran’a yönelik büyük siber taarruzlar düzenlediği biliniyor. 2007’deki saldırıda İran’ın nükleer tesislerindeki 1000 santrifüj çalışamaz hale gelmişti. 2010 yılında ise ‘Stuxnet’ ismi verilen sanal bir virüsle İran’ın nükleer kapasitesine büyük bir zarar verilmişti. Stuxnet saldırısında İsrail’in de ABD’ye destek verdiği iddia edilmişti.


BAŞKANDAN İSRAİL’E İRAN VETOSU

OBAMA, İsrail’in, İran’ın nükleer programına yönelik bir anlaşmada İran’ın İsrail’in var olma hakkını tanıması koşulunun da bulunması isteğini değerlendirdi. Obama, “İran’ın İsrail’i tanımasını şart koşmak demek, rejimin doğasını tamamen değiştirmeden İran’la herhangi bir anlaşma imzalamayacağımızı söylemekten farksız. Bunun hatalı bir yargı olduğunu düşünüyorum” dedi.


RUS HACKER’LAR DA SALDIRMIŞ

Haber kanalı CNN’de yayınlanan bir habere göre Rus hacker’lar, Beyaz Saray’ın bilgisayar sistemindeki bazı hesapları hack’ledi ve gizli bilgilere ulaştı. Haberde, Rus bilgisayar korsanlarının ABD Başkanı Barack Obama’nın gizli bir “etkinlik takvimi”ne ulaştığı ileri sürüldü. Obama’nın, durumu geçen yıl ekim ayında fark ettiği ve bu hesapları kapattığı belirtildi.


Siber Savaş ve Siber Saldırı hakkında en güncel haberler için: siberguvenlikhaberleri.blogspot.com.tr/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Siber Güvenlik Haberleri | Siber Güvenlik Uzmanı Templateism.com Copyright © 2014

© 2014 Copyright SiberGüvenlikHaberleri.blogspot.com. Tema resimleri Bim tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.